Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της 4ης Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στο πάρκο της Ν. Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη. Θα πραγματοποιηθεί από 11 ως και 14/9/2014. Περισσότερες πληροφορίες σε επόμενη ανάρτηση.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Νέο Ντοκιμαντέρ από την Οικογιορτή στο πάρκο Ν. Ελβετίας τον Σεπτέμβριο του 2013

Ο φίλος της Οικογιορτής Αντρέας Παμπουκίδης ήταν μαζί μας όλες τις μέρες της Οικογιορτής(19 με 22/9/13) με την κάμερά του και έφτιαξε το ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω λινκ. Τον ευχαριστούμε θερμά!
http://youtu.be/0UeKzCT18Qc

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Αποφάσεις Συνέλευσης 8/6/2014



Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Ιουνίου στο πάρκο της ΕΤ3 η τριήμερη Οικογιορτή που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Green Party. Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε και η συνέλευση της τοπικής γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης. Αποφάσεις συνέλευσης:
1.       Αποφασίστηκε η οργάνωση και προετοιμασία της 4ης Οικογιορτής το Σεπτέμβριο στο πάρκο της Ν. Ελβετίας. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα, μετά την διερεύνηση της διαθεσιμότητας του πάρκου. Για την προετοιμασία της γιορτής δηλώθηκαν 23 εθελοντές/ριες.
2.       Μετά από διεξοδική συζήτηση σε 3 προτάσεις που κατατέθηκαν, αποφασίστηκε με ψηφοφορία (σχεδόν ομόφωνα) να μην λειτουργήσει συλλογική κουζίνα για τους συμμετέχοντες στην 4η Οικογιορτή. Προαιρετικά μπορεί ο καθένας και η καθεμία να ετοιμάσει φαγητό συνεισφέροντας στο «κοινό» τραπέζι.
3.       Αποφασίστηκε να λειτουργήσει αυτοοργανωμένο κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες, αλλά και τους συμμετέχοντες της Οικογιορτής. Στις βάρδιες θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι συμμετέχοντες. Τα προϊόντα που θα διαθέτει, εφόσον υπάρχουν, θα προέρχονται από τους παραγωγούς της Οικογιορτής.
4.       Επικαιροποιήθηκε μια παλιότερη αρχή της Πανελλαδικής Οικογιορτής που με την πάροδο του χρόνου είχε αρχίσει να μεταλλάσσεται και να ξεφεύγει από τους στόχους της Οικογιορτής, εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς και συμφέροντα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: Στην κατηγορία της μεταποίησης τροφής και των καλλυντικών- θεραπευτικών σκευασμάτων οι μεταποιητές/τριες οφείλουν να παράγουν οι ίδιοι/ιες το 50% των πρώτων υλών τους.
5.       Παρουσιάστηκαν νέοι παραγωγοί και μεταποιητές/τριες. Όλοι οι παραγωγοί εγκρίθηκαν μετά την παρουσίασή τους και τις εγγυητικές συστάσεις από παλαιότερα μέλη. Για τους/τις μεταποιητές/τριες αποφασίστηκε μία απόρριψη και για τους/τις υπόλοιπους/ες να μπουν σε διαδικασία αίτησης για την 4η Οικογιορτή. Επίσης αποφασίστηκε η απόρριψη ενός παλιού μέλους της Οικογιορτής, αφού απομακρύνθηκε από τις βασικές αρχές της Οικογιορτής.
6.       Δεν θα υπάρχει ποσοστό συμμετοχής ανά κατηγορία προϊόντων. Θα εξετασθεί μόνο στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες ξεπεράσουν την δυνατότητα φιλοξενίας του χώρου.
7.       Δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Οικογιορτή έχουν όλοι/ες οι προηγούμενοι/ες συμμετέχοντες, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι στις διαδικασίες παραγωγής, παρασκευής και μεταποίησης των προϊόντων τους που παραβαίνουν τις αρχές της Οικογιορτής. Η συμμετοχή θα δηλώνεται από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, χωρίς την γραφειοκρατική διαδικασία της αίτησης. Επιβεβαιώθηκε ότι η τοπική Οικογιορτή δεν θέλει και δεν πρέπει να λειτουργεί ως κλειστό κλαμπ και για αυτό θα δεχθεί και φέτος νέες αιτήσεις συμμετοχής στην 4η Οικογιορτή. Η συνέλευση πριν την 4η Οικογιορτή θα κρίνει τις νέες αιτήσεις.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

4o Green Party 6-8/6/2014, Πάρκο πεδίο του Άρεως (έναντι ΕΤ3)

Η τοπική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας συμμετέχει και φέτος στο 4o Green Party που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και εργαστήρια.
https://www.facebook.com/GreenParty.gr?fref=ts